Noticiario independiente (pendiente de la actualidad)

 Ciertamente, ha dicho Trump que California va a ser un punto candente, pronto. Y, es que "Suddenly" (de repente) se han puesto, aquí i allà a hablar de los fuegos en california. La capital es Sacramento (city) en el centro ¿geográfico? del Estado Norteamericano. 5m de acres... a lo largo 2,5 millones de hectareas quemadas. Trump, podemos verlo en internet, rechaza responsabilidades de una gente que solo vota a los Republicanos para que les soluciones los problemas infraestructurales: de fuegos... de infraestructura eléctrica (en las redes "federales") pues antes del problema (grave o muy grave) con "el cableado" (en tiempos del Gobernador Arnold Swarzennegger (republicano) habían elegido un demócrata y después (por 2 veces más) He aquí el "Punto candente"... la "Ley del péndulo" (era para cuando todo iba mal).

De todas formas no me hagan mucho caso... no sé qué "és una quartera". És del "mostassaf": en temps de la corona d'Aragó (diu que el s.XIII) s'implantà una figura personal de administració i captació de impostos, el mostassaf. D'aquí que suposo que els camps (de blat i cereals... lo de quartera ho conec pel meu amic cossetxador) hi fossin dividits en (quarteres). Els diferents batlles (alcaldes) disposaven de unitats i estris de mesura de les quarteres, DIFERENTS. Una quartera "70 litres" de vi que s'havia de pagar als segadors i que es bevien cosetxant... o d'oli (80), ep!. En realitat ens diu la viquipèdia que era el/la quantitat de terreny que s'hi podia sembrar (amb una quartera ¿d'olives?). Quantitat de blat. Uns dos mil cinc cents metres quadrats... cinc quarteres una hectàrea (¿amb desnivell i pendent?). El mostassaf va començar a València, que recordem pagava a la "Família Reial" (de la Corona d'Aragó em sembla que eren 5000 florins.. a l'any!. En queda constancia de mostassaf i quarteres a Vic, Arenys de Mar, Girona Lleida, Perpinyà, Igualada, Puigcerdà, Berga, Blanes, Mataró (Snat Julià de Lòira a ANDORRA).

El mostassaf va ser suprimit el 1715 pel Decret de Nova Planta.. de l'altre Corona i Casa Reial de ¿Madrid? Suposo que el conde duque de Olivares i el Duc de Berwick que va ésser el Gran criminal del setge filològic on va claudicar rafel de Casanova el onze de setembre (el passat divendres en va fer 305 anyets Rafel de Casanova. Veí de Moià. I tot i la revifalla de'n Villarroel.

El mostassaf vetllava per la qualitat dels aliments... ho podeu llegir, referenciat a la viquipèdia en el llibre, del que en faig gràcilment difusió: ( Ximo Guillem Llobat. De la cuina a la fàbrica: L'aliment industrial i el frau. El cas valencià en el context internacional (1850-1936). Universidad de Alicante, 2010, p. 95–. ISBN 978-84-7908-449-3.)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Avui la MISSA la diré Jo!

"un matí d'hivern" (poesia comentada)