Santoral de l'1 de Setembre.

 Avui celebrem forces sats (i santes). En concret -que es diu-... vull dir que per exemple CIMENT (allò que hom fa servir "per aixecar parets" en anglès es diu CONCRETE. Doncs a veure si hi sabéssim trobar el motiu o la relació!

.- Sant Lleir, ò Liceri (També Lleí ò Liser). El que era cap espiritual de la Santa Cova, tot just per sota del Pare Magrinyà i que ja estava a Manresa per quan van fer marxar en Francesc Riera a la Plaça del Rei de BCN se'n diu de cognom. És doncs jesuïta.

Sant Lleir va ser bisbe. Morí el 548 d.C.. Se li suposa un ORÍGEN HISPÀ (malgrat finalment nasqués a Occotània (Catalunya Nord). Un tal Rodès, com el autor del llibre que "estic fulminant" gairebé 300 pp en tres o quatre dies, (depèn d'avui): James Rhodes. Sant Lleir va ser elegit pels corregliogionaris (ò feligresos) bisbe de Corserans, i entre els anys 506 i 541 bisbe de Tarbes (ò Terribes?).

S'explica que guaria Coixos, malfets, esguerrats, ulcerosos o endimoniats.

.- La Mare de Déu del Puig. Patrona de la ciutat de Valància des de temps de Jaume Primer (al segle XIII) després de "giuanyar la batalla" en aquell indret a quinze Kms al Nord de València.

.- Sant Gil ò Gili. Sembla ser que era un home que va venir de Grècia, i, que, a Núria va forjar (amb les seves mans "sanctas et venerabilis manos suas" (diríen si el païo fossi Jesus)... a missa vull dir... doncs que va forjar una olla, ujna campana i va fer una creui de fusta. Amb la olla cuinava, avisava els pastors amb la campana i mentre ells dinaven els evangelitzava a mb la creu. Diu que qui toca la campanay de Núria, tindrà fills.

Una vegada hji vam estar a punt de pujar des de Queralbs amb una parella que tenia; però va passar que gairebé ja era fosc i perillós.

.- Santa Anna (Profetessa): Es tracta de la Anna (i Simeó), els dos ancians de la Presentació de Jesús al Temple. "Aquest nen serà motiu que molts s'aixequin a Israel" (em sembla que diu Simeó). Només apareix (Anna la profetessa) a la Biblia en l'Evangeli de Lluc... per allò que hem dit tantes vegades de "Maria guardava aquests records en el seu SI i els meditava.

.-Sant Llop, bisbe: Conegut com "Loup de Troyes" (ja sabeu: Va ser Chetriên de Troyes... uns dels precursosrs de la Novel·la com a tal. Doncs bé, Loup... Toryes és a la Champanya. On es desenvoluparà bona part del relat de quatre anys entre 1914 i 1917 la novel·la que començaré avui, si Déu vol: "Tempestades de Acero, de l'alemany Ernst Jürgen.

finalment,

.- Santa Teresa Margarida de Reddi, on era costum al segle XVIII que els nens no prenguessin la comunió fins als 12 o 13 anys i no fossin víctimes de allò que El LOquillo en deia "a la gente no le gusta que: uno tenga su propio hacer" i, jo que vaig fer la comunió (perquè la família ho va voler... una raó més per semblar adoptat) als dotze anys era l'estrany. Santa Teresa Margarida de Reddi, patrona doncs meva! era la 12 de 13 germans (cinc dels quals van morir de petitets i la resta (excepte l'Hereu -ja ho va dir el meu pare que el gran): Consagrat a Déu NO!

I Visca snt Galderic!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Avui la MISSA la diré Jo!

"un matí d'hivern" (poesia comentada)