Sant Maurici! Avui, tot i que «El Santoral» que emprem de Referència, (ecampmany.com, ens digui que el Sant Maurici d’avui dia 10/Jun seria l’ABAT;) cercant per Internet podem veure que aquests Sant abat: NO SE CELEBRA EL 10 de JUNY sinó que alguns ho celebren el 15-Gen i d’altres el 8-Octubre. El sant Maurici del 10 de Juny era el Sant MAURICI COMANDANT (de la Legió Tebana). Sant Maurici era nascut a Tebes (Tebes de Egipte) mentre Tebes formava part de l’Imperi Romà. Segons sembla la important difusió per Egipte (Esglesia COPTA/Cristiana) havia provocat que molts dels soldats de la Legió Tebana fossin cristians. Corria aproximadament l’any 300 d.C i (això és demostrable, l’Emperador MAXIMIÀ HERCULI cridà la Legió Tebana a sufocar una revolta a les Gal·lies).

Abans d’entrar en combat es volien oferir els tradicionals Sacrificis per aconseguir la Victòria però (diu la Llegenda que els Coptes (membres cristians dits aparticularment així tots els que eren de Egipte o, més ben dit diguem-ne de la «variant» d’Alexandria) S’hi van negar. Dues vegades. I, tot i l’execució de un de cada 10 soldats (és el que es coneix com a Delmació Fixem-nos que aquí DELME (fa referència al nombre 10 (%) i no 2%: de pagament de tribut a l’Església per exemple ( per si mai l’havia arribat a cobrar! Hhah em alguns «comentarites» que s’excusen com a un altre Factor del mal anomenat Fet Diferencial per exemple (avui ho aprenc JO!)).

Llavors la Legió, tot i la «Segona Oportiunitat» va ser el que se’n diu SACRIFICADA (és a dir que se’ls va enviar «a primera linia del combat a més de (i d’aquí el sacrifici)) sense suport logístic o com en els escacs «sacrificar una peça» per aconseguir (importés o no) la victòria final, la captura d’una peça o posició més estratègica tot i «el perill».

SAN ASTERIO (de PETRA). De San Asteri Bisbe, se n’ha trobat només informació, en Castellà. de manera que representa que corria l’any 362 quan l’Emperador Romà JULIANO va retornar (el seu antic càrrec a Asterio). Aquest càrrec era el de BIsbe de la ciutat de Petra. Se li va fer escriure una missiva (carta) als habitants de Antioquia amb tot un seguit de Racomanacions sobre com s’havien de comportar a la seva Església. Sant Asteri era convers de l’ARRIANISME.

Josep Salvans Arola

Estudiant de la UOC,

Manresa a Maig/2023

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Avui la MISSA la diré Jo!

"un matí d'hivern" (poesia comentada)