"LOS DESASTRES DE LA GUERRA"

 Tal dia com avui, el 1541 em sembla haver entès, cinc capellans o religiosos entre ells Ignasi de Loïola van celebrar una missa (apadrinada per a la ¿onomàstica? de Santa Maria Mare de la companyia de Jesús) a Roma i potser va nàixer així la Compañía de Jesús.

400 ans més tard celebrem també avui la onomàstica de les Aitanes, una mena de nom que derivaria del Mossàrab i amb el que es denomina una serralada del nord dl'Alacant que seria la última visió d'espanya que ven retenir les pupliles (o la Retina) del poeta "gaditano" Rafael Alberti: ja sabeu! aquell que va reesvcriure la seva obra "Marinero en Tierra" coma un mena de soimfonia expoliada de sentit en precisament reescriure la que va ser Premio Nacional de Literatura el 1925.

Suposem que Alberti marxés el 1937, va! i va tenir una filla, la Primera Aitana de la Història, Aitana, un nom que n'han estudiat la... ¿COm s'ha diu? ¿Etimologia? reconeguts filòlegs i lingüistes catalans com ALcover Moll i Joan COromines i que ells dos atribueixen al mossàrab.

De fet però, la psicopatologia de Rafael ALberti en "reescriure" el que va dir a "Marinero en Tierra" depèn tant del que "ES VA PERDRE A LA GUERRA" (molt!) com de l'evolució del poeta, afectat per la vida que li va tocaar viure (a l'exili). Malgrat tot, penso que ALberti, com a bon andalús, no va desaprofitar les diferents oportunitats que aquesta mateix vida li deixava en oportunitat adoptatn una noia, nascuda el 1948 a Roma i de nom, la recordareu: amb serrellet: AITANA SÁNCHEZ Gijón.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Avui la MISSA la diré Jo!

"un matí d'hivern" (poesia comentada)