Cicle de Conferències a la FUB. El Món actual explicat en 10 Conflictes.

 

CICLE DE CONFERÈNCIES: L’ESTAT DEL MÓN: DE LA PAU A LA GUERRA

El fràgil equilibri de viure en societat.

Ponent: Sr. Josep Lluís ALAY                                                                                  Moderador: Iu FORN

EL MÓN DEL 2022 EXPLICAT EN 10 GUERRES

Introdueix el Sr. Iu Forn comentant que en l’actualitat, segons la definició de estar en Guerra Gran (el que implica un nombre de morts/any superior a les 10.000 persones, a diferència de la Situació de Violència que n’implica menys de cent; i tenint en compte que un nombre de morts entre 100 i 10.000 serien conflictes “menors” HI HA 59 GUERRES (Reconegudes)) de les que QUATRE SÓN GRANS.

Parla ara J.L.ALAY: Avui fa exactament 9 mesos de l’esclat del problema a Ucraïna. Diu també que comptem amb que del més antic que tenim constància... en les diferents llengües de l’Antiguitat són LES GUERRES. Després el culte als Déus. Les Guerres ha estat presents durant “tots aquests anys en els que ens pensàvem que...” ò millor dit: en els que no ens haguéssim imaginat mai que...

Entenem també per Guerra una situació de 2 (ò més) col·lectius, grups, enfrontats amb un cost (important) en vides humanes. Moltes de les Guerres que hi ha al 2022 venen de conflictes dels que en fa algun temps. És el cas de l’Afganistan (1978, ininterrompudament).

Les Guerres poden ser governamentals o no. Poden ser dins o fora del mateix país/estat en conflicte i poden ser Guerres Civils. També fent una mica el fatxenda en podem dir tribals. Tot plegat comporta allò que se’n diu víctimes/danys Co-laterals (o víctimes més o menys quantioses entre la població civil).

Hem parlat de “allò que no ens haguéssim pensat mai que pogués tornar a passar a Europa”. Els motius d’una guerra solen ser uns quants. No existeix mai un únic motiu (pot haver-hi un detonant però mai un únic motiu. A Ucraïna el que ha passat és que en la nova crua realitat mundial, Rússia, encimbellada potser en els seus assoliments en termes de la vacuna del Còvid) HA AIXECAT EL BRAÇ PER TENIR PRESÈNCIA EN el conflicte GEOPOLÍTIC.

Aquest interès Geopolític és un enfrontament, un conflicte, que s’EVITA d’abordar directament.

Comenta el Sr ALAY que parlarem de sis guerres grans. Tres que les tenim en Stand-By i una que està en la reserva. La primera Guerra que ens comenta J.Lluís és la guerra entre clans del narcotràfic que es desenvolupa a Mèxic. Diu que el jovent no té consciència de l’amenaça atòmica i adverteix que s’està remenant la figura del que NO SÓN GRANS ATACS ATÒMICS (tirar una bomba atòmica a una ciutat que no sigui molt gran (entre aquests atacs “Menors” ALAY ens diu, “muy a su pesar”, que hi cabrien els atacs al 1945 sobre Hiroshima i Nagasaki).

Adverteix sobre la caòtica situació de Haití (des que es va independitzar de França (amb vendavals i turmentes) un cas molt proper (son els mateixos ponents) al del Sudan del Sud (Cicle de conferències: Com neix un Estat?)

1)      Etiòpia. Fa (2019) uns anys que Abiy Ahmed, president de Etiòpia des de 2018, va rebre el Premi Nobel de la Pau per la seva actitud en el conflicte del seu país Etiòpia amb Eritrea (més al nord). Ara és el responsable principal de la Guerra que ha tingut més morts en els darrers 2 ò 3 anys. Ja ho veurem!

2)      La Guerra que després de la IIª G.M ha provocat més morts (5,5 milions) és la que ALAY en diu la Guerra Mundial Africana amb un reguitzell de països implicats del Nord fins al sud del segon continent en extensió del Món. El principal problema que esmenta Alay, a banda d’aportar mapes sense fronteres geopolítiques sinó de molt petites regions que defugen la divisió geomètrica de deserts i territoris lluny de la divisió artificial que suposà el deslletament de la fi del colonialisme. A l’Àfrica, hi viuen 1.400.000.000 d’hab.

Namíbia és un dels països, zones, més antigues de Àfrica. Aquests pobles estan situats al Sud Oest del continent cap al “Cabo de Hornos”.

Pel que fa a les llengües, dir que el nucli principal de la població és a Níger i al Congo i son de la subespècie lingüística Bantú.

Sobre els principals conflictes es troba la mà del Islam. Se sap que Estat Islàmic sobreviu a Àfrica. És la causa dels conflictes a Síria i al nord de l’Iraq. Àfrica és segons es veu en les presentacions del continent que ens exposa el Sr. Alay (de Llengües, i de Recursos minerals: entre els que s’inclouen els combustibles fòssils (Angola i la Guinea Espanyola son simpàtiques a Espanya i que exporten a la Xina. També, altre cop, Níger (amb un conflicte al Nord del País (entre cristians i musulmans (l’Islam). Els més grans diu, recordaran Biafra.

A Àfrica hi ha els primers països productors de Coure (un mineral força comú) a la regió de Katanga (El Congo). També hi ha conflictes al Sahara i al Saheb (des del 2013-14) doncs a Líbia des que les grans potències internacionals “van decidir prescindir de Mohamar El  Gadaffi hi ha Caos i Mort (representa l’Islamisme més Radical.

Entre Níger, Mali i Burquina-Fasso Estat Islàmic desafia el Govern de manera que tant la CE com els USA envien contingents a la Zona.

A Barhame hi ha un conflicte creixent, amb 50.000 morts des del 2014 (al 2022 només: 12.000 morts quan al 2021 s’havia estabilitzat en unes 6.000 persones mortes.

¿Qui arma aquests països? ¿Com es desequilibren?

A Líbia, ja hem dit que es va decidir eliminar Gadaffi. Que a l’Àfrica sota influència Italiana i Francesa existeix una Treva dividida en cinc països que en son dependents. Encara tenim el problema de la lliure circulació pel desert de carregaments en no haver-hi límits fronterers: és el ca s del Txad, del Sudan, de Líbia i Egipte.

¿Perquè importa Burkina-Fasso ò Mali? I aquests països?

Per exemple a Níger, només, hi ha el 5% de l’Urani mundial, quan és un dels països (més pobre del continent (suposem que amb la meno Renda per càpita. Que sapiguem que Urano ve del Grec i que era el nom de un Déu. És el principal combustible per a la fabricació de energia elèctrica de ESP i de FRA. En aquestes explotacions està basada la Gran Companyía espanyola (o que duu el seu nom) de ENUSA (Espanyola).

EL cas del TIgray a la Rep Federal de Etiòpia (on han manat 20 anys els comunistes i doncs una de les principals (fracassos ara) de l’Àfrica ja hem explicat el cas de Abiy Ahmed i el conflicte amb Eritrea que li va valer el Premi Nobel (hi ha molts premis Nobels de la Pau implicat en conflictes bèl·lics africans) quan ara, amb una regió del propi país, on fins ara fa un any i mig han mort 800.000 persones (100.000 el 2022). És el que es coneix com “la Zona de Addis-Abebba (capital de Etiòpia) “Tot el que passa a Etiòpia té reflex a Àfrica”, doncs és una mena de referent (que no es va deixar colonitzar) tot i que esdevé un fracàs en la política Federal.

El Congo Belga (que n’hi van dir Zaire és un dels països més grans d’Àfrica. És un estat Artificial creat pels belgues que comprèn uns 200 pobles, llengües, cultura i Història(s). Era una de les zones on el conflicte que hem parlat de la Guerra Mundial a l’Àfrica era més bel·ligerant i que va donar 5,5milions (1998-2003) de morts. On les ciutats son de uns 2.000.000 d’habitants (i doncs petites) amb Ruanda, Uganda i Burundi pressionant a la “Zona dels Grans Llacs” i emportant-se’n tots els recursos que poden. AL Kibuc (una zona Oriental) es troben que és moltíssim més ràpid (de fet en direcció Oest (cap al Atlàntic NO HI HA CARRETERS ni Trens) i doncs el Coltan (mineral per a fabricar mòbils per exemple (i portàtils)) barrejat amb columbita i trantacita basat en l’explotació del tantali... doncs que el principal beneficiari del Bisbat de Vic; i d’on venen molts capellans i té clients a USA, La Xina, CE etc.

Dins ara Les altres Grans Guerres:

EL IEMEN es va iniciar un conflicte també el 2014 amb 400.000 morta al Iemen (la majoria de la població civil és massacrada pels bombardejos del Emiratos Àrabes Unidos des de la majoria SUNITA (contra els xiïtes yemnís (ò els Uti que son sempre combatents). Diu Alay que seria una mica el Hezbollà Palestí i amb els pirates marítims de Djobuti (com a part interessada).

A Àssia hi tenim Birmània que des de que va aconseguir la independència el 1948 no s’ha centrat (amb dictadures militars (l’últim Cop d’estat és d’aquest 20 de Setembre (’22) i on bona part de la població esdevé Resistència Armada (ha hi hagut 200.000 morts s’hi està lliurant una Guerra Civil (dintre de les pròpies fronteres. Tenim conflictes a Armènia i al Azerbatjan.

Vegem el Cas de Ucraïna : S’especula amb uns 25.000 ò 50.000 morts a hores d’ara. No és la guerra més important (ni en cost de vides ni en implicacions econòmiques) però en termes Geopolítics sí que ho és.

Ja hem dit que a Burkina-Fasso hi ha hagut el últim cop d’estat el 30 i no el 20 de Setembre passats i que el Txad està molt enfadat amb França i “que s’ho facin mirar els francesos” que saben que els hi estan enviant l’Urani.

Així que Rússia ha, com hem dit, aixecat la mà per la Geopolítica mundial i oferir armes als africans. Ucraïna és una peça en aquestes estratègies; però n’hi ha moltes més. Rússia obté amb tot això ficar-se en el Mapa Geopolític i Econòmic com a potència.

Manresa a 24 de Novembre de 2022.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Avui la MISSA la diré Jo!

"un matí d'hivern" (poesia comentada)