Dilluns de Pasqua Florida!

 

  • A: Santoral_de_Catalunya
  • Data:10.04.2023 03:25

10 DILLUNS El Sol: surt 7.18 - Es pon 20.26.
Lluna: minvant dia 13

Sant Ezequiel, profeta (s. VI aC); sant Dimes, el bon lladre; sant Terenci, mr.


Sant Ezequiel és un profeta de mals temps per a Israel (en lluita amb el Tron de Nabuccodonossor (Rei de Babilònia (encara que majorment Babilònia sigui només una ciutat i que els va suposar als isrelites una forta pèrdua d'efectius. Per exemple es diu que no hi havia massa gent armada llavors a les guerres (serà a partir de l'Edat del Ferro que la gent podrà tenir les seves pròpies armes metal·liquest etc.
Total que, per dirho així TOTHOM va ser deportat a Babilònia. El profeta Daniel i els seus amics... un daniel molt jove que encara no profetitzava: va començar a fer-ho a "les ordres de Nabuccononossor" i el mateix Ezequiel que principalment denunciava la IDOLATRIA i la CORRUPCIÓ durant aquest exili. Era de "llinatge" sacerdotal el su pare "Buzia"? ja era profeta o sacerdot.
Ezequiel marxà cap a Babilònia deportat junt amb el Rei (recent 597 a. C.) Jaconies. Diu que va ser enterrat a Tel-Abib. Va "atacar" el tema de la reconstrucció del Temple de Israel inserint-se en la conducta individual de cada israelita ila seva Responsabilitat Individual.

Sant Dimes (el lladre bo) és conegut com "el lladre bo" (el que li demana a Jesús que sen recordi d'ell quan vagi al seu Regne ( recrimina la "ironia" del lladre dolent GESTAS (per eliminació)) ja que Gestas se "n'enfotia" de Jesús i del seu Déu. El nom (s) de Dimes i Gestas apareixen a l'evangeli Apòcrif de NICODEM (l'esmentavem per dos cops aquests, passats tres o quatre dies (és el qui junt amb Josep D'arimatea ajudarà a baixar a Jesus de la creu i el conduirà al Sant Sepulcre per exemple)). Sant Dimes  seria també el 25 de Març però s'escau amb la Concepció de Jesús que ho celebren, les dones, per la puríssima i/o la Immacuada el 8 de Desembre, Caminito de Navidad.

Sant Terenci, Publius Terntius Àfer (184-159 a.C.) era nascut a Carthago i mort a grècia (arcadia) i, era COMEDIòGRAF: Autor de comèdies [com el librer "català" Terenci Moix (autor per exemple de la obra "sobre " Egipte: "NO digas que fue un sueño" (1986) (altament re-editat i disponible a coleccions i edicions extranyóissimes de diaris co pa Vanguardia o l'Eitorial Planeta, que, com es diu comuniament: el va CATAPULTAR a la Fama. Terenci Moix (1942-Abril del 2003) com el mateix TERENCE STAMP (Un tranvía llamado deseo (1948 (però és de Tenessee Williams!). Terence Stamp... era... era un actor britànic (1938-...). vegeu-lo...]

Josep Salvans Arola
UOC. 2023. Manresa.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Avui la MISSA la diré Jo!

"un matí d'hivern" (poesia comentada)