Un breu incís... ahir feia els anys que es va morir la mare.

 Avui, curiosament som a dos sants (es) que no s'han ceonfondre amb d'altres de nom idèntic però que van viur en temps diferents dels nostres "personatge" així tenim que a Sant Toribi de liébana (Liebana és a espanya, Astúries) amb snat Toribi d'Astorga que visque al segle III. EN concret el nostre home Sant 

Toribi de Liébana va morir i va ser enterrat (també) al monestir però el segle VI i no III com "el d'Astorga".
Sant Toribi, de Liébana va combatre els pensaments agnòstics i va imposar l'ordre de Sant Benet. El monestir estaria dedicat  aSant Martí de Tours. Tours seria l'orígen del totpònim de Toribio (on suposada maent va naixer abans del segle VI Troribi de Liébana).
Sant Toribi té dues llegendes: QUe tenia un bou i li va matar un os i Toribr va "convertir" l'ós i l'ajudav a les tasques de dur pedres per construir "el monestir". L'altre llegenda diu que  en realitat el bestiar s'esbarallava i sant toribi els va calmar amb la seva veu.

Santa Engràcia fou auuna "santa aragonesa" en el sentit que fou allà on rebé a palma del martiri. La seva tomba és a Saragossa tot i qçque ñesoriginària de Portugal (Braga). Va morir amb 18 persones més, cristianes totes. No lhem de confondre amb Santa Engràcia de Segovia que va viure al segle VIII que (també és enterrada al mateix monestir.

Sant Benet-Josep Labré, captaire. nascut el 1748 va morir el 1783. Era pelegrí, eremita... és tot un exemple "de vida".



Josep Salvans Arola
Estudiant de la UOC.
2023. Manresa.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Avui la MISSA la diré Jo!

"un matí d'hivern" (poesia comentada)