Volguts, el primer sant d'avui, Juli Ir Papa romà; és un sant pare romà (ubicat entre Marc Ir i Liberi) i, després de que Marc Ir "regís" uns mesos només tot just després de Silvestre Ir (recordem que el Silvestre segon (al cap de 600 anys (i que governà durnat tres anys "però" cap allà a l'any 1000 (era l'intoductor del número zero a Europa: després d'haver set "estudiant de Vic") va ser elegit (juli Ir) el 6 de Febrer de l'any 337.

Juli Ir va tenir una forta actuació en la anomenada Controvèrsia Arriana (sobre la naturalesa, presumtament diferent de Pare i Fill) i el que s'havia especulat en el Concili de NIcea (a saber! -any 325-). Si no voleu consultar el Concili de Nicea (jo mateix no hofaig, perquè tot i que l'exhaustiviata és recomanable en tots aquests casos (de la Història) us diré una PARAULA CLAU: ATANASI (patriarca d'Alexandria) diguem que anti-arrianisme i Doctor de la Nostra Església.

Sant Damià, (no sé si és "el de la creu de LA CONVERSIÓ de  sant Francesc d'Assís". em sembla que no. ara veurema quins anys va viure Damià BIsbe, i, si son de més capenllà del segles XII-XIII) seria impossible. Sant Damià, bisbe; religiós Camaldulès: moralista, Reparador del seu temps i autor de imprtants escrits litúrgics que va.. la data que consta com a referència en les aportacions seria de quan va ser nomenat cardenal, el 1057...
L'Ordre Camaldulès, era un ordre monàstic que seguia l'Ordre de Sant Benet i que el 1012 sant Romuald va fundar. Ho va fer a Camaldi a la Toscana (ITA). Firmen O.S.B. (suposo que vol dir Ordre de Snat Benet i afegeixen "Cam."
Santa Vísia és sovint anomenada junt amb una altra màrtir (Sofia). Les seves restes reposarien (molts anys després) a Fermo (al Piceno de Itàlia) en una catedral. Podria ser que si Vísia va ser executada uns pocs dies abans, el 12 d'Abril cap al trenta d'aquell mes, en temps de Deci (250-251 d. C.) fora també executada Sofia.

Josep Salvans Arola
Manresa. UOC. 2023.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Avui la MISSA la diré Jo!

"un matí d'hivern" (poesia comentada)