Ara, nem pekl 30 de Maig, Avui!

 Ja hem fet el salt vers la Regular Season (que seria: vers "La Temporada").  Som a la Setmana (curiosament VIIIª, també, (després del període de les VII de Pàsqua) però ara de DURANT L'ANY.


Tenim aquests Sants:
.- Sant FERRAN (Rei... Tercer de Castella, ò de LLeó... em sembla que si estudiéssim Història no podríem pas xerrar tant clara ni pretenciosament... vull dir amb la quanitat de Ferrans que hi hagué!. Potser, penso, per la rellevància del cas era Segon de LLeó (i no tercer)), més:
.- Santa JOANA D'ARC,
.- Santa EMÍLIA mare de tres Sants com a mínim (Sant Baisili El Gran (fill(s) de Sant Basili El Vell. Així com del mateix, matrimoni Sant Gregori de Nissa, Sant Pere de Sabaste, bisbes i la noia es deia Macrina)) i,
.-  la "polisèmica beata": BAPTISTA de Varani (ò Varano:  BAUTISTA també posen els nostres CUROSOS AMICS (amigos para siempre! de ecampmany.com). Era en qualsevol cas italiana... però ja ho veurem... ara mateix si voleu).

Sant Ferran (1198-1252). Nascut a Zamora fou rei de Castella (1217-1252) i de Lleó (1230-1252). Era FERRAN III. Tercer fill (i primer mascle) d'Alfons IX de Castella i Berenguera de Castella (Segona esposa). Ferran esdevingué Rei per la primerenca mort de Enric Primer de Castella i la Abdicació de la seva mare Berenguera -així esdevé Rei de Castella el 1217-. Després va haver de enfrontar-se a la família Lara per una revolta nobiliària. Sobre el Regnat a Lleó (1230): A la mort del seu pare va haver de lluitar Osti! és que abans es lluitrava per tot! (pel tron de Lleó) ja que Alfons (IX el seu pare) l'havia donat a les infantes SANÇA i DOLÇA, filles d'un primer matrimoni (amb Teresa de Portugal).
"Per postres" (que dirà Toni Soler    de/sobre    Almería, sobre Pere IIIr El Conqueridor, -a "Història de Catalunyaç, Modèstia a part", 1998) es va annexionar Badajoz. També, com Lleó, al 1230.

Es patró de la ciutat de Sevilla i de l'Arma de Enginyers de l'Exèrcit espanyol de Terra, ò l'Exercit de Terra Espanyol (que jo no he pas fet la "mili")

--------------------------------------------------------------------------
Sant Joana d'Arc. També és coneguda som a la Donzella d'Orleans (ponzella en francès). Era una "mística" (mística vol dir: que es dedicava a la vida espiritual (cent anys abans que Teresa d'Àvila, pere exemple. No se sap ni on ni quan va nàixer (el ¿1412? d. C.) i morta el 1431 als 18/19 anys un 30 de Maig. La causa de la mort és EXECUTADA (condemnada a morir en la foguera).

Esdevinguda heroïna i ara Patrona de (La) França (sencera) així com de la Sant Església Catòlica (el cert deu ser que com a "Un tranvía dllamado Deseo", allà els amreicans, no "TINDRIEN GAIRES MOTIUS PER ESTAR ORGULLOSOS" (Tenessee WIlliams seria el valor similar a la de Orleans sobretot "si fos una altraa Història -eh? Papà?-).

Així doncs seguim després d'aquesta petita "càpsula medicinal". El cert és que va morir en la doble monarquia anglo-francesa (de durant la Guerra dels 100 ANYS). No sé què comentar Chetrien de Troyes per exemple, el pare de la Novel·la talment, va viure entre 1130 i 1183... Maria de França a la Cort de Eric I de Plantegenet visqiueren entrre, ell i ella cap al(s) 1133-1189. De Eric II se n'hi diu E II i sus posesiones francesas... i la de Orleans va morir, ja ho hem dit, el 1431 (tres cents anys (com el 1714 i un altre setge el del Duc de Berwick a BCN capital). Joana d'Arc, morí durant el Setge Orleans. A la Vila de Rouen. (per cert els "100 anys " es desenvoluparen entre 1337 i 1453.
--------------------------------------------------------------------------
Santa Emília (unaltre Emília!). Com hem dit, mare de tres sants i una noia (vegeu més amunt). Era l'esposa de Basili El Vell. Morta cap al 350 d. C. a Cesarea de Capadòcia (Turquia) durant el Baix Imperi Romà (a saber!).

Beata ¿Baptista?... diu la Viquipèdia  -però només: potser!- Es veu que ecampmany n'anomena "Baptista de Varano" i a Internet tenim Bautista de Varano i Baptista de Varani. Seria, en un cert aspecte: el mateix Sant ò Santa, ja que era Italià. No! si ja ho esdeivindrem ja "un apàtrida Indesitjable". Les Fonts, per això, NO SON LA VIQUIPÈDIA (deuen ser d'Iniciativa (Recordeu el Síndic de greuges RAFEL RIBÓ? Inciativa Privada i "el españolito medio" -que soc jo- (i ciudadano de a pié, compte!) no s'ho empassa ni ho considera ara rellevant donat que en els dos casos coincideixen les dates de naixement de Sant/a (nasqué 1458) i (moríren el 1524). Jo proposo que Dos Hermanas a Sevilla ja estava fundat fa temps doncs té necrópolis, una fita tant característica del nostre tarannar antropològic, no trobeu? Bé, trobar trobar només en coneixo una sèria d'inspiració FRANCESA o JAPONESA (Pobre Fujimori!) sobre unes (altres dues germanes al Perú que és lo únic que en saben dur... dir!

Josep Salvans Arola
Estudiant UOC.
Maig, 2023. Manresa.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Avui la MISSA la diré Jo!

"un matí d'hivern" (poesia comentada)