El 30 de juny és una data interessant, però... tot això és un malentès!

 Sant Pere Crisòleg (s. IV-V), bisbe de Ravenna i doctor de l'Església.

Va néixer a on ara se'n diu Ímola (em penso que es pronuncia així). A¡bans se'n deia Forum Cornelii diguem que som capaços d'entendre que a Espanya "Els Visigots" també havíen "organitzat", "dividit" o fins i tot "repartit" el Territori. A Itàlia es diu que no els Visigots sinó els Ostrogots (ostrogodos en Castellà).

Eren, entenc una mena de Glebes (poblats i els territoris adjacents (hi havia llò que els professors de col·Legit en deien "tierra de nadie" però, de fet molt a les pel·lícules americanes de pistolers "es canviaven d'un Estat a un altre o marxaven a Mèxic quan els perseguien i es feien aquells "papers de Recompenses". Doncs això que... sempre s'ha dit que els Fòrums "eren Romans" i que s'hi discutia de Política i com no (gairebé que emvaig passa 19 anys que volia ser advocat... una mica, jo no bec, eh? però com auqell home que diu "Yo pasé ocho anños sin tomarme una cerveza però luego hice La Comunión y..."

Doncs bé (recordareu "Where the streets have no name") aquest Forum es deia Forum Cornelii en honor de no sabem quin un. En realitat, -no s'explica gaire bé i ara no sabria on cercar-ho i proposo que tampoc cal donada lo avançada l'Edat que li suposo a aquest Fòrum (hauríem per exemple de cercar enquins anys es va produir la invasió "bàrbara" i si va ésser diguemdefinitiva i si van fer el poble de nou en nou o ja van aprofitar elque araen diríem Infraestructures (ò equipaments).

Bé, hi havia per lo menos un Corneli que va ser Bisbe de Ímola entre el 390 i el 412 que és qui va ordenar DIACA (no podia doncs encara presidir cap missa) a el bo de Pere Crisòleg.Així tenm que Corneli ordenà diaca a Sant Pere Crisóleg i aquest arribà a ser Arquebisbs -diuen- de Ràvenna vers el 431 ò 433 que és quan la ciutat de Ràvenna era la capital de l'Imperi Romà.

Les PIETAT I ZEL que tenia Pere el va fer guanyar-se l'admiració i el respecte dels fidels. En realitat (en Llatí, suposo!) Chrysoligus vol dir "paraula", ò "discurs" d'or. Era el nom que li va tocar d'acord ab la seva eloqüència. Es feu amic del papa LLeó Ir (el Gran); (però diu que encara era "només" bisbe de Roma, i que ho va ser a partir del 440 d. C. (Any 461). Pere també es feu amic de l'emperadriu Gal·la Plàcida. En concret Pere va morir deu anus abans que Lleó (per tant el 451 d. C.) a Ímola mateix. Probablement el va succeïr algún altre Lleó. Nosequantos!

La data de lka mort de Sant pere és el 31 de Juliol (avui en dia demà: Sant Ignasi de Loyola). Al 1729 es va proclamar a St. Pere Crisòleg Doctor de l'Església i s'afegí la Festivitat al 4 de Desembre. No ens diuen ara per què? Però al 1969 (estiguem al cas que aquest any (uns nou mesos abans que jo nasqués... jo i tanta altra gent) fou traslladada la festa al 30 de Juliol. Avui.

Màrtirs de Sant Joan de Déu (Calafell i altres indrets, 1936).

Els crims de Calafell, ho he llegit en un document del blogspot, els Crims de Calafell de 1936 s'han d'ambientar, i potser veieu escenificada alguna de les fotografies que heu vist sobre la GUerra CIvil. Vegeu:

Aleshores, es parlava entre els dies 18-19-20 de Juliol de Notícies Inquietants. Malgrat tot hihavia uns grupet de canalla jugant ala platja de Calafell (eren de colònies) i alguna gent grani estiuejants.

Se sabia d'Un Cop d'Estat per part de l'exèrcit del Nord d'Àfrica. El COP a Catalunya va ser frençat (al exèrcit) però l'Ordre Públic va desapareixer. Van sorgir Comitès Revolucionaris arreu. Les presons es van obrir "de bat a bat". Pobles i ciutats van veure com apareixien tota mena de vehicles carregats de milicians que havien aconseguit les armes (de foc) i que imposaven un Nou Ordre Revolucionari.

Es va passar a exercir la Repressió contra tot allò que "semblés de DRETES". Això incloïa atacs a establiments religiosos. La gran majoria de perseguits eren també els sacerdots i les monges i tota entitat religiosa; van ser perseguits o executats o engarjolats

EL 30 del mateix mes de Juliol de 1936 a les 17:00 hores VAN SER EXECUTATS 15 GERMANS DE L'ORDRE DE SANT JOAN DE DÉU; la Comunitat religiosa que regia el "Sanatori Marítim". Hi havia 75 malalts en tractament. La majoria per poliomelitis però també de d'altres malalties òssies. També hi havia un noviciat per als aspirants a monjos i doncs futurs cuidadors dels malalts. Tots ells de l'Ordre de Sant Joan de Déu.

També hi anaven (i hi havien) personatges més enteses en les malalties com metges etc. Diu que no arribà cap tipus d'ajuda política (dels Governa i que mes aviat) no exactament filantropisme, esclar! però també es mantenia la instal·Lació per les aportacions d'aquests "darrers" professionals.

Sants Abdó o Abdon i Senén (popularment Nin i Non), mrs., patrons dels hortolans;

La "popularitat" d'aquests sants, fa que tinguessin un nom "Popular" de Nin i Non_ els sants de pedra o, a Mallorca tambe tenien un altre nom que ara no entenc a les meves notes. Tant s'ha val.

Junt amb el sant de Galderich eren els patrons dels LLAURADORS i els HORTOLANS (no dels segadors ull!) i van anar essent substituïts a partir del DECRET DE NOVA PLANTA (any 1717)

Pot ser que fins i tot amb aquesta nova organització es milloessin les condicions de Vida/Treball i podríem ara inventarnos histories de com s'ha arribat a desenvolupar tanta maquinària agricola o en la Construcció. Els paletes vull dir.

En concret snats Nin iu Non primer se'n parla sdel segle IX i més tard d'una certa ascendència romana (serien morts per Deci (Emperador) el 247 d. C. Jo diria que els sants eren més populars a la Costa que cap a l'Interior.

sant Justí de Jacobis, bisbe.

Festivitat el 1 de JUNY. En principi sense dades. Sant Justí hauria mort a Roma el 165 d.C. Decapitat. (Aquest era Justí el màrtir ò també Justí el Filòsof). Segurament el primer dels grans APOLOGISTES (Discurs o redactat que defensa o fa "lloança" com a ra la Religió (¿catòloca?). Festivitat el 1 de JUNY. Es va passar del 14 d'Abril (el dia de l'Avi Macià Proclamant la Rep Catalana ¿1931? i desde, ATENCIÓ! "1969".

Josep Salvans Arola.

Manresa a Juliol de 2023...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Avui la MISSA la diré Jo!

"un matí d'hivern" (poesia comentada)