Premi de Novel·la Proa 2022. Martí Domínguez

 

MARTÍ DOMÍNGUEZ...  “MATER”(2022)    Premi PROA de Novel·la

Una dona (Zoe) està en un local (nou per ella) on hi ha una mena de Karaoke i cua per pujar al escenari. Allà també venen o regalen quincalla (merchandising). Ella mateixa es decideix a pujar al escenari i llegir un escrit propi: “Coses que m’han dit després de besar-me” (sobre relacions sexuals diverses). Algú ha xiulat, algú fa un comentari picant.

AL final de la sessió els organitzadors li demanen que el torni a llegir i l’acompanya un personatge barbut, amb els cabells llargs que toca l’acordió.

Es troba amb un tal STEPH, jugador de bàsquet una mica camallarg i tal, i van al seu apartament (d’ell).

La ZOE té una germana bessona PAM que li va donar de petites un cop de colze al nas i ZOE el té tort però no s’ha volgut operar mai.. Amb aquestes que sent cridar la seva mare (que es desperti) que és tard.

Els seus pare i mare estan separats per una “incompatibilitat de caràcters”. La seva mare ( de ZOE) és una executiva important (sovint arriba tard a tot arreu però sempre ho fa amb prou temps per enllestir qualsevol assumpte). El seu pare (de ZOE) havia volgut ésser artista. Treballa però com a dissenyador... del que es posés a l’abast! i va sempre a dormir tard com un bohemi.

ZOE estudia Biotecnologia (3er curs). (la seva germana PAM també estudiava Biotecnologia però ha trobat una plaça de Medicina). A vegades es comprenen entre elles com a bessones UNIVITEL·LINES (és a dir que cadascuna té els seus gens) cadascuna havia tingut la seva ECTOGÉNESI( -estem en el Futur i totes les criatures son IN VITRO i a més “cultivades, els primers temps (suposo) en úters artificials- ). En el cas de ZOE i PAM (diferents -els úters-)

Els seus pares s’avingueren a la criança de dos embrions un cop ja gestats (per descuit o error). Tot i la despesa que suposa.

 

 

 

 

II.- Els pungons i la ¿parto-gènesi? (que és una manera de reproducció que no necessita de cel·lules sexuals masculines, sinó que pot ésser amb òvuls femenins i prou (com alguns rèptils, crustacis, amfibis o els burinots (zánganos)).

Ha aparegut un personatge CHARLES especialista en pungons i diu que si no fos per no sé què: els pungons taparien el Cel. Li demana ZOE a ell que si n’hi pot ensenyar coses (de capturar-los etc. També cacen unes abelles pertites com comes d’un text a les Gramínees: Himeropters (paràsits)).

En CHARLES no li agrada dir-ho va a Teràpia Tàctil per els nervis per tant el desordre una mica psíquic podria fer perillar la seva feina de Funcionari.

 III .-(Certament estem al Futur)

Diu que no es troba de cop bé (un dia , la Zoe) i va al dispensari del metge al Campus. Li veuen que està embarassada i la fan acompanyar. La Dra. KNIGHT: per un parell d’infermers. No es practica el coit en aquells temps i es fa tot per ECTOGÈNESI!!. Comproven que no hagués estat una violació. I li fan dir amb qui ha mantingut relacions darrerament (STEPH, el jugador de bàsquet universitari (Llavors no hi pensa però també amb CHARLES).

IV.- “La NOVA ESPÈCIE” (Pàg 31... És on diu per primer cop el nom d’aquella societat)

 La Dra. KNIGHT va dir que algun procés EPIGENÈTIC (estudi de l’expressió genètica i del Fenotip (dels Antropòlegs... si més no Socials) CEL·LULAR (i diu que tingui els ànims estables).

La seva germana PAM té el que en diu Martí Domínguez (no ho havia sentit potser mai) té sensació d’ATZUCAC (que vol dir De Carreró sense Sortida). I que podria ser per una “manca de Higiene en el laboratori on treballa”... (Suposo que és això la epigènesi)

-----------------------                           .----------------------------                        -------------------------------

El sistema de sanitat autosuficient, fins i tot genèticament, els havia despreocupat del què passava al camp. I, recorden una arengada com les que des de Venècia es diu que llençava per la Ràdio als soldats americans perquè desertessin (bé, d’això se l’acusava!): EZRA W, Loomis POUND. Això és: una mena de màxima propagandística:.

tu sol no eres ningú, la ciutadania ho és tot. Sols així conquerirem el futur”, i, s’aniquilava el fet particular. Pàg. 36

Zoe es trobava ESTAMORTIDA (pàg. 38) al hospital (Atordida, deixada com un mort, sense sentits). No es veien passar dones mai pel carrer en estat. A ZOE li faltava ben poc perquè es comencés a notar. En aquest Món nou, embarassar-se es considerava propi dels Humans (un salvatgisme). D’escassa naturalesa més ATÀVICA (relativa o pertanyent a un avantpassat). Atàvica, desconeguda i misteriosa.

En el següent capítol estan en una TORRE, l’edifici més alt de la ciutat. Al Est, hi ha l’Oceà i al Oest boscos. En CHARLES pretén travessar la frontera. La Dra. KNIGHT (junt a PAM i CHARLES) vol fer-se famosa; i allò hauria permès un cert descontrol i l’escapolida o fuga de ZOE a l’altra banda de la frontera -que diu en CHARLES-.

Van a un de les cases de investigació d’on treballa en CHARLES (una mena de Funcionari -una Multinacional-. Després passen situacions i moments que no soc capaç de recordar per una mena de tedi monorítmic (que diria Pere Calders... Vull dir en la narració). Canvien de casa i després ho han de tornar a fer perquè vénen més treballadors. Surten per darrere i van a peu a casa dels pares de CHARLES.

Per cert, en una de les cases que han estat hi havia un “gosset llanut” en BACON (com en Francis. Vegem perquè? QUE VOL DIR: ¿Què va dir / fer Francis BACON?: Filòsof, francmassó, estadista i assagista de Sant Albans (1561-1626) que va morir sense descendència). Encara que també hi ha un pintor anglo-irlandès que també se’n diu (1909-1992) i que era especialista en representar la crucifixió.

Amb el pare de CHARLES, EL SR. THOMPSON, la ZOE parla, bé ell li explica que el camp estava buit de verd. Que hi havia tants herbívors que faltaven plantes i verd. Llavors van posar llops i s’han acabat els cérvols, etc. Diu que una manada de llops necessita cruspir-se uns 48 cérvols l’any. Al Cap. 10, al dinar a can THOMPSON es comenta que CHARLES NO ÉS EL PARE. La mare espantadissa passa de la bel·ligerància sobre la col·laboració de CHARLES al “Amb què em vols   (enredar/fer patir)   aquesta vegada?”)

Total que un altre dia van a una Galeria d’Art d’un conegut de CHARLES: en GEORGE SILVER. Tot xerrant de sobte GEORGE diu: Tots som fills de DÈDAL. DÈDAL, que ho tinguem en compte, era un inventor. Feia -fins i tot en temps de la mitologia Grega Clàssica-: naus que circulaven per sota l’aigua. (Una gran idea!). De sobte, també, DÈDAL es va adonar que un dels seus  pupils (TALOS) el superava en habilitats i enginy, i DÈDAL el va tirar del capdavall d’un edifici per amor al seu propi fill. DÈDAL també va ser l’encarregat de construir el Laberint on es va tancar al minotaure (una criatura meitat home meitat toro. Em sembla que no en va aconseguir sortir fins que va venir la filla de no sé quin Déu que va fer servir un cordill per a retornar a la Entrada. (pàg. 79 aprox.)

Capítol 13. Pàg. (86 aprox.) Un cop a la Granja de GEORGE SILVER aquest els ensenya una il·legalitat. Com un avançament en la “tecnologia que no està registrat oficialment”( per si un cas). Consisteix a introduir els òvuls -suposo- als úters de vaques i eugues en aquella apartada granja.

Llavors ZOE es posa a llegir llibres sobre els embarassos i els parts. Veu com a vegades el “recorregut” que ha de tenir el fetus (girar de cap per avall i ficar-se a la pelvis de la mare no es dona satisfactòriament i en principi es recorria a la cesària (mot derivat d’una llei romana) per intentar salvar la criatura. Tot aquest procés de l’encarament del fetus i de com els ossos “s’obren” és extraordinari diu el doctor Way i els libres.

S’explica que en els temps que es relaten tothom sap els gens que té a més de haver-hi cyborgs. En Charles sap que és Neandertal, com la seva germana i es posa a discutir perquè els seus pares no els hi van voler eliminar aquests gens. Explica Martí Domínguez que sembla ser que els Neandethals eren més petits, rabassuts, valents i poc estilitzats; però ningú no ha demostrat que fossin menys intel·ligents. ZOE, mira de calmar-lo. (Recordem que Charles no és pas el Propietari de la Granja, que es diu George Silver).

Continua (ara sí G. SILVER dient que quan van substituir els carruatges de cavalls; no van millorar els cavalls, sinó que els van retirar. L’Homo Sapiens també s’ha retirat de les societats modernes i dintre de poc no en quedarà cap. No cal tenir Compassió noi Nostàlgia. Els Sàpiens d’ara no tenen aquells gens que els feien extraordinaris. Que ara son xusma. No hi ha BACH, MOZART, EINSTEIN, Marie CURIE. Els d’ara son Sàpiens degenerats i paràsits (com rates embordonides i sols (només) poden esperar la seva extinció. Que se’ls pot matar. “la conquesta de futur no pot mirar enrere”. No Sàpiens ni en els seus temps els Neandertals.

Capítol 15. (Pàg. 108 aprox.) S’han capturat unes noies al bosc de la Zona Oest. Les renten i encara diu que fan “pudor de bèsties”. Son uns espècimens interessants, com la ALICE que és usuària de la Granja del G. SILVER que les fan gestar, parir (amb cesària mentre poden). Que la noia nova del bosc ha resultat interessant diu que pels mateixos motius que ella. Que és un cas especial.

Això és així, perquè l’exèrcit està preparant una nova cel·la del Rusc d’abelles que és la ciutat cap a l’Oest. Que volen una mena de Tabula Rasa (Una Teoria que proposa que cada individu neix amb la ment buïda, és a dir sense qualitats innates, ni coneixements ni habilitats. Que provenen aquestes exclusivament de l’aprenentatge en les seves experiències i percepcions sensorials. És una teoria geogràfica.

Volen (els de l’exèrcit) que els Pioners (colons) milloressin la reserva genètica mitjançant assentaments agrícoles i ramaders en el camp. Formats per joves millorats especialment (joves que abans eren urbanites, alguns com hem dit dotats de complements cibernètics (¿biònics?). És la prova de l’Oest. Alguns no ho suportaven i tornaven a la ciutat.

Es tracta d’una visió “genèticopanteista” que ho impregnava tot en la gent.

Capítol 16. Recordem ARIEL? (que s’havia modificat genèticament perquè li sortissin plomes de colors?) En tractar-se d’un arranjament estètic ho volien controlar els psiquiatres de genètica científica perquè aquesta Humanitat no havia pogut deslligar-se dels trastorns mentals. Si més no, no de manera absoluta. Ariel havia fugit d’allà i troba lloc a la Granja de G. SILVER.

Però Ariel, és un dels Cyborgs més eficients, un vertader fora de sèrie per a l’exèrcit. EN CHARLES (THOMPSON) despotricava contra els psiquiatres i la gent de la societat aquella i GEORGE SOLVER opta per aturar-lo, l’interromp.

Detenen el pare de Charles, el Senyor THOMPSON (em sembla ) que té in diari d’esports i que no va dissimular gaire en la darrera crònica. Charles acusa Silver d’haver-lo denunciat. Diuen que no és pas mort i que a la Granja serà ben rebut. Charles sembla que es posa violent i l’ha de deturar un cyborg i una “criada” li dona un clamant. A partir d’aquell dia Charles no té lliure accés a la zona concreta.

Capítol 17. La Granja es diu “DAEDALUS INSTITUTE”. El Dr, WAY s’endú un bon sou i és accionista de la granja. ZOE li demana ajuda pel seu part i ell li diu que només ha sabut de parts per el que ha llegit en llibres. Li diu que sap que el cos és molt savi i la cosa anirà sola si fa no fa. Que només ho havia llegit en un “llibre de problemes”; però que tenia un robot que ho sabia fer tot i que tenia tota la INFO per al procés.

El Ésser Humà evoluciona ostensiblement quan comença a caminar i no va a quatre grapes.

El posar-se dret li ocasionava uns tremends mals d’esquena, i per la nova i comuna posició en les femelles “de la pelvis” va fer que alguns grups s’extingien perquè les femelles no podien donar bé a llum (parir). I van començar a tenir mal d’esquena i es va haver de començar a sedentaritzar en coves per aquesta vulnerabilitat. És el que Martí Domínguez en diu “encauament”.

Capítol 18. RITA la nova companya de ZOE (totes dues fan de cuineres) la vol separar de CHARLES.

Capítol 19 (Pàg. Aprox. 130). Visita al DAEDALUS INSTITUTE de la Família SILVER (la Dona i el(s) fill(s) de GEORGE). Som a mitjans del mes de Març. La dona de G. SILVER, la CAROLINE tenia moltes ganes de conèixer ZOE. Amb els beneficis de l’Institut Caroline podia viure al millor barri de la ciutat, gaudir dels millors Clubs i dels privilegis de la classe acabdalada i dirigent. (Pregunto: ¿Sabia el què es feia a la granja? Sembla evident que segurament no coneixia tot el volum de la operació però sabia que “es creaven” nens amb suports especials, que s’anava cap a operacions especials adaptats  i altres feines que no es feien a la ciutat. (molt admirades... o, els resultats.)

No havien caigut a DAEDALUS Institute en la trivialització genètica de fer nens amb trets d’artistes o de cantants coneguts com sí havia passat en altres centres semblants i competidors directes.

Dotava això, a DAEDALUS, d’una àurea (“aureola” en Castellà) de Centre d’Alta Investigació que agradava especialment a CAROLINE. Deien de construir una altra granja que dirigís el fill de GEORGE i CAROLINE però no volia dedicar-s’hi de cap manera. Hi hagué doncs desavinença en la Carrera que havia de triar.

Tota la fama que DaAEDALUS i altres empreses h permés de fer que ambdós sexes puguin gaudir de les mateixes condicions laborals. CHARLES, el “funcionari”, no hi era i la seva absència ve cohibir a ZOE (que està ja de 25 Setmanes (sis mesos i un quart). No estava bé que ZOE parlés de la família. No va voler pastís de Riubarbre (unes plantes que es fan a àssia i Europa molt comunes a ANG. FRA. i ALEM.

S’ha deixat de Alletar els fills

Manca empatia entre pares i fills: s’ha trencat el vincle materno-filial.

S’allarga la gestació (amb la màquina) fins a que ja no calen panyals i s’acaba la tortura de canviar-los i de passar nits sense dormir. Ja ha passat a la Història. Tot això crea una Societat més fragmentada amb un gaudi familiar menys cohesionat (els fills son com els nebots: Relacions cordials i afectuoses, però de vegades una relació una mica freda).

EN els nens gestats per màquines es començava a comptar des de la gestació (¿in vitro?) i no des del PART.

Capítol 20. Intercedeix un dia de passeig amb CAROLINE I CHARLES. EN THOMAS SILVER+, el fill, està davant de la llar de foc sense saber si estudiaria bio tecnologia (ell voldria estudiar Art. Entre JANET SILVER la seva germana.

Caopítol 21 (Pàg. 151). Li diu CHARLES en la foscor de la nit de la seva habitació que demà vol fugir. Que vingui ella (ZOE) també. Que la tindran com a conillet d’Ídies i qe l’esclavitzaran: “Has de fugir ara que encara pots”. No sé què li diu de passar el SALABRE (el caça papallones de la piscina).

Tothom en aquell món té la vida solucionada i el sou garantit però hi ha molts siucidis. És plena de memòria, de temperament, de paciència i els trets físics.

Els fruits que no eren fills de Déu o de l’atzar genètic han passat a un Protocol.

Capítol 23. L’endemà ZOE prefereix quedar-se (Convençuda que allò té el suport de les Autoritats) i a més esta ja de 26 setmanes. Li diu a CHARLES que tot era una FALÒRNIA (: Idea errònia o relat fals o exagerat que algú dona com a cosa segura i amb el qual pretén enganyar, generalment per presumir o per cridar l'atenció: és un visionari que només diu falòrnies.)

CHARLES LI DIU QUE el seu fetus està malalt que ZOE teniaWOLBACHIA, un paràsit reproductiu que feminitza els embrions. Que també pot causar PARTEOGÈNESI (només s’havia conegut en insectes i crustacis. Se’l devia ·encomanar” al Laboratori; doncs no es coneixia en Vertebrats. Que: Ho va descobrir la Dra. KNIGHT.

És una “manera de colonitzar” digne d’estudi per a esdeveniments de l’Espai Sideral. Que GEORGE és ENTOMÒLEG (estudia insectes, aranyes i àcars.)

Cap 24. Fugen amb la ajuda de ALICE que els sorprèn xerrant a les fosques. Que els indicarà per on han d’anar del bosc i deixarà pistes en direcció contrària (cap ala ciutat). Però que només els pot ajudar fins a l’albada. Que tenen el seu fill allà a DAEDALUS. Que té em sembla 4 anys. Allò l’havia deixat Cellajunt (com els de l’Aragó que només tenen una cella de parietal a parietal...) hahah!

Cap’s del 25 i 26 (aprox. fins Pàg. 192) Estan caminant tota la nit i ZOE comet l’error de reposar els peus nus en una planta “urticària” la TOXICOPENTRON RADICANS (que normalment creix a la Amèrica del Nord).

Cap. 27 (pàg. 192) FER MARRADA: és el que en Castellà es diu: “Dar un Rodeo”, com aquella cançó de Los Burros (“Llanto de Pasión”, (1989)) dos nois homosexuals (un acaba de morir) es recorden i diu “... y casi te oigo decir: “Hola Manuel y con Manuel (el Santíssim) qué tal?” -i li contesta-: “Vamos pero dando la vuelta!” O sigui FENT MARRADA.

El Pare de CHARLES, el Sr THOMPSON, també (com l’avi) i els seus amics son el que no fa pas massa n’hauríem dit “uns Progres”. Gent que tenen capital al Banc i forces accions “Revolucionaris capitalistes!” -diu fins i tot Martí Domínguez per boca de CHARLES i arriba després de comparar-ho amb les persones individuals de GEORGE i la seva esposa CAROLINE: “L’HOME ÉS UN ANIMAL CONTRADICTORI, PERÒ SER-HO FORMA PART DE LA SEVA NATURALESA EGOISTA”.

És curiós, avui llegíem a missa un altre tros (em sembla que gairebé ho hem fet tota la setmana XXI (que va començar el Diumenge 27 d’Agost) de la Carta de Sant Pau als Cristians de Tessalònica: “QUE CADASCÚ SÀPIGA TRACTAR LA SEVA ESPOSA SANTAMENT, I AMB HONOR (No amb un desig EGOISTA... com fan els PAGANS que desconeixen DÉU”.

Capítol 29, (pàg. 207): NOVENÇÀ (“Com si fóssim una parella de Novençans” -diu ZOE d’ella i CHARLES- vol dir, Novençà: Nou, o, principiant en qualsevol cosa.

BEDOLL: és un arbre o arbust caducifoli molt semblant a la pollancra. Ells dos, després de gairebé dues setmanes està més avançada la gestació però s’ha recuperat de la “ortigada”; i segueixen de moment camí junts. Arriben a una mena de mini-poblat amb tres o quatre cases, gent treballant , dos graners etc. De moment observen. No saben com seran rebuts. S’han vestit amb roba del mort que van trobar a la cabana.

Capítol 30. (Pàg. 216) Estan convençuts que el ventre de ZOE és el millor SALCONDUIT (interessant ortografia) doncs figura que així (encara que no ho entenguem (al principi de la gestació de ZOE es diu que és humana... i doncs què, ara?) NOMÉS PODRIEN ÉSSER Humans. Perquè ZOE té panxa.

Un matrimoni gran els acull a casa seva. Son en Parry, calb i el pare d’una noieta pelroja crec i amb trenes (SUSAN) i EDIE que és la seva dona i com els prepara el llit per dormir comenta que no és bo per al fetus aprofitar un llit calent per fer coit i tali que pot afectar al desenvolupament del fetus (cosa que no havia trobat ZOE en cap dels llibres de ginecologia). L’habitació és del fill gran del matrimoni que va marxar a una població (Liberty County).

ZOE té la ferma voluntat d’aprofitar que hi ha dones amb fills i filles que la podrien assistir en el Part. Com santa Isabel en la visitació de la Benaurada sempre Verge Maria, està... es troba al sisè mes.

Descrivint el camp s’empra una paraula, un nom diguem que “casolà” d’un insecte comú també (si és el que em penso) TISORETES (a la punta de la cua que nosaltres de ben remenuts me’n van fer dir talladits.

Tot plegat està duent a ZOE comenta de cop i volta l’autor: EUGENÈSIC que vol dir que amb la     participació/intervenció    humana es pot millorar la genètica. De fet des que son al “Poblat” que es parla molt de Religió fins i tot gairebé (amb molta cautela “acaloradament”).

Vegeu:

          Potser tenien raó i calia sotjar la possibilitat de rehabilitar alguna forma de de religiositat. Però ¿Com pots articular un relat religiós quan tens a les mans la clau de la vida i de la mort? ¿Com pots imaginar que hi ha hagut un Ens Totpoderós que ha propiciat aquest disseny intel·ligent? La Religió naix de la incertesa, de la foscor, dels fangs de les tenebres. ¿Com li hem de parlar de l’ànima a un suport informàtic que conserva la nostra ment i ens fa gairebé immortals? Quin sentit té creure en el Cel si estem (estan al llibre) conquerint l’Univers? Calia omplir d’alguna manera el buit deixat per Déu. Però com?

Capítol 34. (Pàgina 254).

 Cap a la 255 Martí Domínguezens relata “una vall plena de TOSSALS. Vegem-ne una imatge d’aquest fenoa Definició de tossal és, segons el DIEC-2: “men Orogràfic, en aquest cas al Berguedà, a Catalunya.

La definició de Tossal és (la dona el DIEC-2) molt curteta:

Tossal: Petita elevació del terreny de pendent no gaire rost, en una plana, en una serralada.

Ara parlen ZOE i SUSAN la filla de George SOLVER i la seva dona (crec que la seva mare es deia CAROLINE). SUSAN (ella encara no havia nascut) Fa uns 25 anys que van assaltar la colonia. Ho van fer l’exèrcit amb robots quadrípers que maten adiscreció i Cíbors sense cap mena d’excrúpol. (em sembla que ja em comentat que van matar a dues famílies exepte els paresque eren a treballar. Es veu que aquestes incursins de l’exèrcit és una práctica relativament habitual. I de la que no se n’escapa ningún, diu Martí Domínguez.

Pàg 264. Capítol 36. A la pàg 266 s’hi diu: “Pareix ha ser que una smetria en la cara és signe de bon antuvi i bagatge genètic i que eles patologies qu’es reflectieixen a la cara.

CARLES THOMPSON está afavor de dir-ne GENOCIDI com el que es va fer amb els pèlroges (s’esdevé que ZOE ho lliga amb els nazis).

Pàg.  271: És descaretant la Reunió. Des des d’ara la caça, els animals i els Nazis provocaren un Calvari. També, Fer réunions. De vegades de Capelleta APAREIX ESVALOTAR moure esvalot i Fer-ne per exemple provocant els animals d’una granja, ò crear un brogit eixordador. Tambéés diu fer crear esvalot.

Pàg. 272 : Estar XARUC (repapiejar una persona quan es fa gran).

Pàg. 274 “SARSAPARRELLA (zarzaparrilla en castellà… es bevia al OESTE quan no es podía prendre Wiskey. Bgud ano alcohòloca a base de Sarsa, (un matoll que de sempre s’havia emprat en finalitats medicinals (de fa centenars d’anys coma diurètic i laxant/digestiva).

Pàg 276Med va aprofitar la costura, la pipa de panotxxa de blat de moro per ESCUDRIUNYAR-NOS A FONS. Escudriinyar és examinar, explorar (alguna cosa) en tots els sentits, minuciosament i tractant d’arribar al Fons d’ella de conèixer-ne totesles circumstàncies. Calia fugir d’allà el més aviat posible (pàg 276) Fi Cap 36.

Pàg. 277 (Capítol 37) “CARRAT D’espatlles” vl dir arronsar-les.

¿Qui vol ser fill quan es pot ser pare? Durant unes quantes dècades tindrien la oportiunitat algú de dir què volem ser ? Déus ? o, fills de Déu ? Aquest serà l’error que ens destruirà. Tenim per naturaleza el desig de ser déus.

COPA DE HYDRA: és un monstre amb molts caps (com els de lÀpocalipsi de Joan l’Evangelista.

En Charles Thompson, ara que hjan fugit, posarà els ceps al voltant de a granja.

Pàg. 283 « ATAÜLLAR. « Albirar.

HI ha Ariel (el de les plomes que es veu que es va pasar motlíssim assassinant colons cremnat-los dintre el graner i abans torturat-los.

Capítol 38 ¡. Pag 286 Entrar en una PRUÏJA: Picor viva. Desig vehement d'alguna cosa o de fer alguna cosa.

Cap 40 (Pàg 298)                      En aquests darrers 8 capítols de 50 es consideren unes aventires en una canos per anar riu avall i arribar a un Delta desfet pel (en el futur diu que passarà encara més) invasión d’aigua salada i corrents al s deltres dels rius buidant-se les illes com la de Buda al Delta de l’Ebre.

Ressaltar que en el llibre esparla (com en el seu momento la pel·lícula amb Michael Caine: “Ha Llegado el Àguila”) el enterramorts diu que aquest any no han vingut des de Russía a Londres i no amèrica del nord com ens feia pensar aqueñlla ortiga de les primeres em sembla que 50 ppa encara no.

Trenca Zoe aigües a les 24:00 i dona a llum cap a les 10 o les 12hores del migdia . és una nena. Es dirà VENUS- Al Capítol 48 (pp) 353 coneixen una mena de anacireta que vuyiu en unes illles  porp de la costa i que n saben com tornar. Cosa del Luise que li vol fer apostar per la noia dels ulls blaus com ornament...I es van pensar que es tractava d’una màquina!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fer-ne cinc cèntims (d'alguna cosa).

Avui la MISSA la diré Jo!

Em sap Greu. Avui he hagut de prendre medicació per dormir (coneguda però no en la combinació (akmb la resta de medicamens actuals, i encara ara...